A szívünkkel látni

Ha a valódi boldogságot keressük, ha fel szeretnénk szabadulni a zavaros gondolatok és azok kényszeres reakciói alól, vissza kell hoznunk a figyelmünket önmagunkra és képeznünk kell magunkat, hogy ez a figyelem egyre stabilabb, végül folyamatos legyen.

A figyelmünk a szemünkön van, ahogy lát és nem a látványon.

A figyelmünk a fülünkön van, ahogy hall,

a testünkön, ahogy érez, stb.

A külső impulzusokról áttevődik a figyelmünk önmagunkra, a testünk érzeteire, az érzéseinkre.

Ezt sokat kell gyakorolnunk, mert nem ehhez szoktunk!

Míg az elménk folyamatosan összehasonlítja a tapasztalásainkat a múltbeli tapasztalásokkal és ebből következtetéseket von le a jövőre nézve, addig az egyszerű figyelem, az érzésekben időzik, ami ugye mindig épp most van. Az érzés sosem volt, vagy lesz, azok az elme kommentárjai hozzá.

Az érzés mindig most van!

Ahogy egyre többet időzünk a saját terünkben, egyre mélyebb érzéseket élünk meg, így fokozatosan eljuthatunk egészen a szívünkig, ahol a legmélyebb érzéseink bújnak meg.

Ekkor, gyakorlásunk eredményeként, felfedezhetünk egy kis teret ott a mellkasunk közepén, ahol egy ragyogó, semmihez sem fogható, otthonos érzésre lelünk. Ahogy egyre többet és többet időzünk itt, ez a tér lassanként egyre tágasabb lesz, ami azt jelenti, hogy a tudatosságunk egyre jobban kiterjed és fokozatosan felöleli a testünket, majd a környezetünket is.

Így a külső impulzusok már nem az elménkben landolnak, hanem egyenesen a szívünkben. Megnyílnak azok a csatornáink, melyek az érzékszerveinket a szívünkkel kötik össze, így ettől kezdve képesek vagyunk a szívünkkel látni, hallani, érezni, stb…

A módszer sokféle lehet, de a lényege mindig ez lesz.

Ahhoz, hogy eljussunk a szívünkig, meg kell tanulnunk fenntartani a figyelmünket és beleengedni magunkat bármely érzésünkbe, az elme kommentárjai nélkül.

Hasznos időt és ébredezést kívánok mindannyiunknak!

Kapcsolódó cikkek

Együttérzés

Ahhoz, hogy megtapasztalhassuk a valódi együttérzést, először saját érzéseinknek kell átadnunk magunkat. Ellenkező esetben, pusztán a sajnálatot fogjuk érezni mások iránt, vagy kritizáljuk őket. Egyszerűen…

Válaszok

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük